Panduan Jimat Dan Belajar Menyimpan RM1000 Setiap Bulan.

, , No Comments


Pada hari ini ramai yang ingin menyimpan duit sekurang-kurangnya RM1000 setiap bulan tanpa masalah. Pada hakikatnya kini, bukan zaman untuk berjimat. Segala perbelanjaan meningkat setiap tahun. Ramai yang mengeluh dengan adanya GST ibarat membayar cukai setiap hari walaupun bukan bergaji besar. Ramai yang mengeluh dengan kos sara hidup yang tinggi, ditambah pula dengan kos tol, parking serta harga minyak yang selalu meningkat saban minggu. Ianya memerlukan kita betul-betul mengatur kewangan dengan sebaik mungkin.

Purata mereka yang hidup di bandar bergaji sekitar RM2000 hingga RM3000. Ianya memang nampak besar. Untuk kehidupan di bandar, pendapatan sebegitu adalah termasuk di dalam kategori miskin bandar. Jika suami isteri bekerja mungkin purata pendapatan kasar setiap bulan sekitar RM5000. Perlu diingatkan bila suami isteri bekerja, anak- anak perlu dihantar ke rumah pengasuh. Jika seorang mengenakan upah RM350 setiap seorang, bagaimana pula dengan 2 orang anak kecil. Sudah tentu jumlah hampir RM1000. Itu tidak termasuk perbelanjaan pakaian, makanan dan kesihatan anak.

Ramai yang cuba sedaya upaya sedaya upaya mengatur kewangan dengan sebaik mungkin, namun pasti ada situasi yang tidak dijangka setiap bulan. Kereta rosak, kena saman trafik, anak sakit, peti ais rosak, hal-hal kecemasan dan terpaksa pulang ke kampung, bos hantar kerja outstation (walaupun boleh claim, tapi terpaksa guna duit sendiri dahulu).Perkara-perkara sebegini menyebabkan peruntukkan perbelanjaan bulanan sedikit terganggu sehingga menyebabkan, ada yang terpaksa korek semula simpanan yang ada pada setiap bulan. Duit yang diperuntukkan untuk di simpan.. hanya dapat simpan sekejap sahaja, lepas tu, terpaksa keluarkan semula! Kalau tidak, dapur tak berasap dan anak tiada pampers dan susu!


Apatah lagi, kita akan lebih beremosi apabila berita berikan tajuk berita “NAIK HARGA”.
Terasa trauma bila dengar perkataan naik.

Bila lihat harga minyak naik!
Harga tol naik!
Harga gula naik!
Harga minyak masak pun naik!
Kita rasa macam nak marah sangat...!
Tapi tidak tahu nak marah kepada siapa!

Nak marah bangla yang jaga pam kat stesyen minyak?
Bukan dia yang tentukan harga minyak!

Nak marah awek yang jaga tol?
Dia cuma kerja je.. tol tu bukan dia yang punya!

Nak marah cashier kat kedai runcit sebab gula & minyak naik harga?
Mereka pun hanya bekerja kat situ je, bukannya mereka yang kawal harga minyak dan gula!
Jadi... nak marah siapa?

Bila difikir-fikirkan semula,  memang kita tak boleh nak marah siapa-siapa!
Jadi semua akan berbalik pada kita. Kenapa kita tak berusaha untuk menyimpan duit. Kenapa kita tak kawal perbelanjaan harian betul – betul. Sememangnya.apa sahaja yang berlaku di sekeliling kita, seperti... harga minyak naik! harga tol naik! harga barang naik. Semuanya adalah di luar kawalan kita! Kita tidak boleh nak kawal perkara tersebut!
Satu-satunya benda yang boleh kita kawal, adalah diri kita sendiri!
Bagaimana kita mengurus dan mengeluarkan setiap helai duit di dalam dompet kita,  itulah perkara yang boleh kita kawal!

Disebabkan itu, kita perlu mengambil keputusan untuk mula mengubah cara hidup dengan amalkan sikap terus berjimat cermat tapi bukan kedekut. Rajin-rajinkan diri untuk mula membaca pelbagai artikel, buku serta majalah berkaitan pengurusan kewangan. Kita perlu juga banyak berbual dan menerima banyak tips-tips yang praktikal dari kawan-kawan serta jiran-jiran tentang hidup berjimat cermat.Banyak tips-tips yang saya perolehi itu, saya amalkan! 


Alhamdulillah.. ianya menjadi dan memberikan hasil yang positif! 
Setelah beberapa bulan saya amalkan tips-tips berjimat cermat yang saya perolehi dari pelbagai sumber tersebut! Saya mula dapat mengekalkan wang yang di simpan! (tidak lagi perlu korek semula). Malah, apabila tiba hujung bulan, iaitu sebelum hari gaji! Saya masih lagi ada mempunyai wang di dalam dompet!

Jika anda ingin mencuba tip jimat, 



0 comments:

Post a Comment